njega vena

Savjeti za njegu vena i pripremu za lakše davanje injekcije

Savjeti za njegu vena i pripremu za lakše davanje injekcije

Arnijeva priča

Meka koža i potpuno bezbolna primjena faktora: nisu li to snovi svake osobe koja boluje od hemofilije i koja  se bori s injekcijama? Evo Arnijevog iskustva i savjeta…

Snovi se ne ostvaruju samo u bajkama: moji su se ostvarili tijekom odmora na otoku Föhr koji se nalazi u Sjevernom moru. Moje su se preopterećene i oštećene vene potpuno oporavile nakon dva tjedna.
Kako je morska klima utjecala na mene? Nakon samo dva tjedna na otoku moja je koža postala tako mekana i unos faktora u venu postao je bezbolan kao nikada dotad! Pozitivna je nuspojava bila što su mi se tijekom šetnje plažom žile ne samo oporavile nego sam se i odmarao. Iz mog iskustva, more pomaže pa svakome tko želi učiniti uslugu svojim venama i cjelokupnom zdravlju savjetujem da  se uputi na more.

Naravno, osim morske klime postoje i drugi načini njegovanja vena kako bi primjena faktora bila lakša i manje bolna.

Arni

 

Evo mojih pet najboljih savjeta za svaki dan:

1. Ažurirajte plan primjene faktora!


Zvuči logično: što si rjeđe ubrizgavate injekciju, vaše će biti vene manje oštećene! Stoga pitajte liječnika jesu li vaš plan primjene i preparat zaista prikladni. Tako možete uštedjeti više injekcija mjesečno: možda ne zvuči mnogo, ali sigurno štedi vrijeme i živce.


2. Voda-izvor života!


Voda tvori većinu ljudskog tijela, pa ne čudi što odrasla osoba dnevno mora popiti najmanje 1,5 litre vode (izvor: Njemačko društvo za hranu). To je posebno važno nama, osobama koje boluju od hemofilije, neposredno prije primjene lijeka jer se zbog unesene tekućine vene više ističu i lakše ih je pronaći. Zapamtite: čaša vode ili čaja prije primjene faktora olakšat će postupak.


3. Dobro namažite kožu i bit će lakše!


Kreme i masti nisu za prave muškarce? Baš! Redovitim nanošenjem kreme na bazi aloe vere ili arnike osiguravate da koža postane mekša, što će primjenu injekcije učiniti manje bolnom. Moj je savjet: držite kremu na noćnom ormariću kako je ne biste zaboravili redovito nanositi.


4. Budite oprezni sa soli!


Prehrana također utječe na vidljivost naših vena kao i količina unesene soli. Sol se veže za vodu pa se naše krvne žile manje ističu. Stoga manje jedite slanu hranu i ako je moguće, što više jedite svježu hranu i kuhajte kod kuće!


5. Masnoća skriva vene!


U teoriji svi imamo prekrasne trbušne mišiće. U praksi također, samo što su često prekriveni masnoćom na trbuhu i skriveni od pogleda. Isto vrijedi i za vene. Da bi se vene lijepo isticale, udio tjelesne masti ne smije biti prevelik. Treninzima koji se koncentriraju na snagu i izdržljivost možemo ubiti dvije muhe odjednom. Konkretno, vježbe izdržljivosti (primjerice trčanje, plivanje, jahanje ili nordijsko hodanje) smanjuju količinu tjelesne masti, čineći vene vidljivijima. Vježbama snage, međutim, dobivamo mišićnu masu zbog koje vene rastu. Velike su vene nužne za velike mišiće!

 

Izvor: https://liberatelife.si/zivljenje-brez-omejitev24-zivljenje-brez-omejitev-zivljenje-delo/nega-ven-priprava-na-injekcijo

NP-13460; 11/2020