Dinko Kolak o svom životu s hemofilijom

Dinko Kolak o svom životu s hemofilijom

Dinko Kolak o svom životu s hemofilijom

U drugoj epizodi našeg liberatelife.hr podcasta ugostiti smo Dinka Kolaka, hrabru osobu koja, osim što boluje hemofilije, ujedno je i ponosni suprug, otac i djed. Dinko, kao i drugi bolesnici s hemofilijom, zna koje je sve izazove pred njega i njegovu obitelj dijagnoza hemofilije stavila. Zato smo odlučili razgovarati upravo s njim kako bismo saznali više o njegovom životu i što misli o tome je li moguće živjeti slobodno s ovom dijagnozom.

Dinko nam je otkrio kako je liječenje hemofilije u njegovom djetinjstvu bilo konzervativno, što je uvelike ograničavalo njegovu svakodnevicu. Svako krvarenje zahtijevalo je odlazak u bolnicu, dok je kućna terapija, tada, bila nedostupna. Šira javnost je vrlo slabo znala što je to hemofilija, a živjeti prema vlastitim pravilima predstavljalo je izazov. Tijekom razgovora Dinko se prisjetio i nekih od svojih najtežih trenutaka. 

"Tijekom 90-ih prolazio sam kroz najteži period. Imajući sve više upala u zglobovima, razvio sam oštećenje zglobova koje je ozbiljno utjecalo na moju pokretljivost", podijelio je Dinko. U svim tim izazovima, pronalazio je snagu upravo u svojoj obitelji. U njoj je pronašao radost i smisao, a danas najviše uživa provodeći vrijeme sa svojim unucima.

Razvoj moderne medicine i istraživanja doskočili su problemima s kojima su se suočavale starije generacije oboljelih. Danas oni mogu živjeti znatno kvalitetnije i normalnije, dok su nove generacije osoba koje boluju od hemofilije u prilici da žive svoj život slobodno. 

Više o Dinkovom životnom putu i iskustvu života s hemofilijom, možete saznati u našem podcastu.
 

NP-30720; 10/2023