Working with haemophilia

Ako nešto sanjate, možete to i učiniti!

Ako nešto sanjate, možete to i učiniti!

 

"Što želim biti kad odrastem?" pitanje je koje smo si svi postavljali kad smo bili mladi. I premda nije sasvim realno da netko tko je obolio od hemofilije postane astronaut ili vatrogasac, danas postoje brojne mogućnosti koje nisu bile moguće prije nekoliko godina.

Zahvaljujući modernoj medicini i razvoju na području medicinske njege za hemofiliju, osobe oboljele od hemofilije imaju danas velik izbor karijera na raspolaganju. U prošlosti je život s hemofilijom značio redovita, nepredvidiva krvarenja i razdoblja hospitalizacije, što je zauzvrat negativno utjecalo na mogućnost razvoja karijere. Razumljivo je da su zbog toga mnogi ljudi prikrivali svoje stanje. Ovih su dana stvari veoma drugačije i svijet je vaš!

Reći ili ne reći?

 

Počinjete raditi na novom radnome mjestu? Vjerojatno se pitate biste li trebali na radnom mjestu obavijestiti sve o svojoj hemofiliji. Dobra je vijest kako ta odluka u potpunosti ovisi o vama.

Ako je vaša hemofilija blaga i znate da to neće utjecati na vaš rad, možda ste odlučili skrivati je na početku. Nakon što se smjestite, možda ćete se osjećati ugodnije ako svoje kolege upoznate s vašim stanjem, educirate ih i objasnite što to znači za vas.

Ako vjerujete da vas hemofilija može ometati u novom poslu, možda bi bilo dobro razmisliti je li to zaista pravi posao za vas? Bilo bi dobro razgovarati o vašem izboru s liječničkim timom koji vas može savjetovati i podržati u vašoj odluci.

Gradite karijeru

Gradite karijeru

Koja su moja prava?

 

Prvo i najbitnije: protuzakonito je da vas poslodavci diskriminiraju zbog hemofilije.

Tijekom procesa zapošljavanja ponekad se postavljaju pitanja o zdravlju ili invaliditetu, ali samo da bi poslodavac utvrdio je li moguće obavljati zadatke važne za to radno mjesto. Dakle, ako se prijavljujete za posao u pozivnom centru, ne biste trebali odgovarati na pitanja o svom stanju. U nekim zemljama poslodavci vas ne smiju pitati imate li invaliditet i niste im dužni reći išta o hemofiliji (osim ako izravno ne utječe na vaš posao).

Budući da se prava i propisi razlikuju od države do države, obavezno upoznajte propise na vašem mjestu prebivališta.

Koje su moje mogućnosti?

 

Preventivne mogućnosti liječenja kao što je profilaksa danas otvaraju mogućnosti karijere za osobe s hemofilijom u građevinarstvu i radu s teškim strojevima, područjima koja nekada nisu bila moguća. Zahvaljujući razvoju skrbi o hemofiliji, otvorile su se mogućnosti mnogih novih karijera i radnih okruženja koja nekoć nisu uopće dolazila u obzir.

Koliko god takav razvoj događaja bio važan, imajte na umu da zdravstveno stanje poput hemofilije i dalje može predstavljati rizik. Neke karijere poput rada u policiji ili vatrogasnoj postrojbi još uvijek nisu dostupne, ali ako se potencijalnim rizicima dobro upravlja, većina zanimanja trebala bi vam biti dostupna i ograničena samo vašim predrasudama.
Otvorenog uma i uz malo savjeta i podrške, više je nego moguće da pronađete svoj posao iz snova.

Interesantna Cinjenica

NP-10663; 04/2020