Changing treatments

Promjena lijeka?

Promjena lijeka?

 

Razmišljate o odlasku na put, prelasku na novo radno mjesto ili sudjelovanju u subotnjoj utakmici? Pitate li se koji je lijek najbolji za vas? Razmišljate o tome koji lijek najbolje odgovara vašim ambicijama i daje vam slobodu da živite kako želite?

Odabir lijeka značajna je odluka i možda ćete morati istražiti dostupne opcije kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara. Kako god se odlučili riješiti tu dvojbu, važno je da surađujete sa svojim liječnikom kako biste donijeli odluku s kojom ćete biti sretni i zadovoljni.

PROMJENE

 

Ne morate se zauvijek držati svog prvog lijeka. Ako vam ne odgovara, u većini ćete slučajeva moći prijeći na lijek koji bolje odgovara vašim potrebama. I nećete biti jedini: većina osoba koje boluju od hemofilije prešle su na novo liječenje u nekom trenutku života1. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste vidjeli koje su vam opcije na raspolaganju. 1,2,4. 

Personalizirani plan liječenja

Što je s inhibitorima?

 

Što su inhibitori i zašto morate biti pod nadzorom kada prijeđete na novi lijek? 

Inhibitori su antitijela (proteini) koji sprečavaju djelovanje nadomjesnog liječenja faktorom. Spominjemo ih ovdje jer postoji mišljenje da prelazak na novi lijek može povećati rizik od razvoja inhibitora.

Rizik od razvoja inhibitora ovisi o brojnim čimbenicima, a neki od njih nemaju nikakve veze s vašim liječenjem. Kao što smo već spomenuli, brojne su osobe oboljele od hemofilije tijekom liječenja prešle na drugačije koncentrate faktora1. Malo dokaza ukazuje na to da promjena lijeka rezultira razvojem inhibitora kod već liječenih pacijenata.4

Svjetska federacija za hemofiliju (WFH) preporučuje da se osobama oboljelima od hemofilije koji prijeđu na nove faktore zgrušavanja nadzire razvoj inhibitora.4 4 Riječ je tek o mjerama opreza. Svakako razgovarajte sa svojim liječnicima ako imate bilo kakve dvojbe ili pitanja o razvoju inhibitora nakon prelaska na novi lijek.

Kako biste iskoristili prilike koje vam donosi život, morate biti sigurni u svoj lijek i osjećati se ugodno. Ako razmišljate o promjeni lijeka, bilo bi dobro da kontaktirate sa svojim centrom za liječenje što je prije moguće. Oni će zajedno s vama pregledati vaš dosadašnji plan liječenja i osigurati da vaš prelazak na novi lijek prođe što lakše i jednostavnije. 3

Riješite se brige

Ako vas zabrinjava sigurnost vašeg lijeka, najbolje je da razgovarate s vašim liječnikom. On će vam pomoći da se osjećate ugodnije te da se uzdate u lijek koji ste odabrali ili u lijekove koje razmatrate. 

U potpunosti iskoristite posjet liječniku 

 

LITERATURA:

1. Iorio A. Puccetti P, Makris M. Clotting factor concentrate switching and inhibitor development in hemophilia. A. Blood, 26. srpnja 2012.; 120(4): 720–727.
2. Coppola A, Marrone E, Conca P, Cimino E. Mormile R, Baldacci E et al. Safety of switching factor VIII products in the era of evolving concentrates: myths and facts. SeminThrombHemost. 2016 Jl. 14; 42(5): 563–576.
3. Harrington C, Hay C, Vidler V, Dattani R, Heygate K. Switching factor products: selecting patients and managing the process. Journal of Haemophilia Practice, svibanj 2014.; l: 24–29.
4. World Federation of Hemophilia Guidelines for the management of haemophilia. 2. izd. 2012. Dostupno na: https://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1472.pdf. Pristupljeno: lipanj 2019.
5. Hay CR, Palmer BP, Chalmers EA, Hart DP, Liesner R, Rangarajan S et al. The incidence of factor VIII inhibitors in severe haemophilia, A following a major switch from full-length to B-domain-deleted factor VIII: a prospective cohort comparison. Haemophilia. Ožujak 2015; 21(2): 219–226.
6. European Medicines Agency. Guideline on the clinical investigation of recombinant and human plasma-derived factor VIII products EMA/CHMP/BPWP/ 144533/2009.2011. Dostupno na: https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific-guideline/guidelineclinical-investigation-recombinant-human-plasma-derived-factor-viii-products-revision-2_en.pdf.
7. European Medicines Agency. Guideline on clinical investigation of recombinant and human plasma-derived factor lX products EMA/CHMP/BPWP/144552. 2009. Rev. 1, Corr. 1., 2015.

NP-10679; 04/2020