Traveling with haemophilia

Raširite ta krila!

Raširite ta krila!

 

"Putovati znači živjeti", napisao je Hans Christian Andersen. Iako mnogi od nas vole ideju o putovanjima, ona mogu predstavljati izazove za svakoga, a ponekad i više ljudima koji žive s hemofilijom.

Ako ste ranije putovali s hemofilijom, vjerojatno ste već doživjeli različite vrste ograničenja, financijska i medicinska. Za početak, iako je potpuno neizbježno, putno osiguranje nažalost može biti skupo za ljude s kroničnim bolestima. A potom nastupa briga da možda nećete imati pristup dobrom liječenju ili zdravstvenim radnicima koji govore vašim jezikom kada putujete u inozemstvo.

Ali i uza sve to, putovanje je jedno od najvećih zadovoljstava u životu. Kad živite s hemofilijom, za to vam samo treba malo dodatnog planiranja! Porazgovarajmo o tome.

Jednostavno kao nabrojati do tri!

 

Kao i mnogo toga u životu, priprema je ključna za putovanja. Donosimo tri osnovna koraka kako biste osigurali da vaša nova avantura prođe glatko i možete krenuti s važnijim stvarima... Poput provjeravanja desetodnevne vremenske prognoze.

Razgovarajte

 

Prije nego što bilo što rezervirate, obratite se svom liječničkom timu. Oni vam mogu podosta savjetovati i pomoći u pripremama, uključujući davanje informacija o dokumentima i lijekovima, ovisno o vašoj specifičnoj situaciji.

Također je dobra ideja da vaš liječnik napiše pismo s informacijama o vašem stanju i uobičajenom liječenju koje primate. Korisno je imati pismo prevedeno na službeni jezik države koju posjećujete.

Planirajte

 

Pri rezerviranju smještaja potražite mjesto s hladnjakom u koje možete pohraniti svoj lijek. To je iznimno važno, osobito ako se uputite na toplija odredišta!

Dvaput provjerite (zatim još jednom!) je li vaše putno osiguranje u redu. Nitko ne smije ići na odmor bez njega, a to se posebno odnosi na nekoga tko živi s hemofilijom.

Prije nego što krenete, obavijestite najbliži centar za liječenje hemofilije na vašem odredištu. Te podatke možete pronaći na ovoj poveznici.

Pakirajte se

 

Budući da se proizvodi mogu dosta razlikovati od države do države, ponesite svoj lijek. Ako letite, obavezno ga nosite u avionu kao ručnu prtljagu jer je na taj način na sigurnom u vašem vidokrugu i nadohvat ruci.

Za sigurnosno osoblje u zračnoj luci ponesite pismo s objašnjenjem zašto nosite tekućine, lijekove, igle, šprice itd. Po mogućnosti neka bude na jeziku vašeg odredišta, a svakako se pobrinite da pismo sadržava sve moguće implikacije u slučaju da lijek nemate nadohvat ruci. Ponesite fotokopiju svih potrebnih putnih isprava, uključujući police osiguranja i pisma liječnika. Njih je dobro i fotografirati kako biste ih imali na svom telefonu u svakom trenutku.

Savjetnik za putovanja svjetskim putnicima koji boluju od hemofilije
Putujte i uživajte

NP-10663; 07/2020