Vježbajmo zajedno

Redovita je tjelovježba bitna u svakodnevnom životu

Redovita je tjelovježba bitna u svakodnevnom životu

 

Redovita je tjelovježba bitna u svakodnevnom životu, pri čemu osobe s hemofilijom nisu iznimka. Redovita tjelesna aktivnost i svakodnevno vježbanje mogu pomoći pri smanjivanju krvarenja u zglobove i jačanju mišića. Međutim, nužno je savjetovati se sa svojim liječničkim timom i vrstu tjelesne aktivnosti i vježbe prilagoditi trenutačnom stanju. Potrebno je s vježbama krenuti lagano te se s vremenom, uz kontinuiranu konzultaciju s liječnicima i fizijatrima, može pojačavati njihov intenzitet. U zdravom je tijelu zdrav duh i poznato je da povećanje tjelesne aktivnosti donosi i brojne dobrobiti mentalnom zdravlju.

U nastavku vam donosimo vježbe kojima možete započeti svoje putovanje ka slobodnijem životu s hemofilijom. Vježbe služe kao općeniti primjeri vježbi koje odgovaraju i osobama s hemofilijom, ali ne zaboravite se savjetovati sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom prije započinjanja bilo koje tjelesne aktivnosti ili vježbanja.

Videovježbe osmislili su i izveli fizioterapeuti Josip Draženović, dipl. physioth., i Ivan Andrić, bacc. physioth.

Vježbe zagrijavanja

 

Cilj vježbi zagrijavanja: 

pripremiti zglob i zglobne strukture na aktivnost, ubrzati cirkulaciju u mišićima i pripremiti ih za opterećenje koje dolazi s vježbama jačanja.

Vježbe se izvode mobilizacijom šaka, laktova, ramena, kukova i koljena kružnim pokretima. Za svaki se segment vježba izvodi od 10 do 15 sekundi u jednu, a zatim u drugu stranu.

Vježbe jačanja mišića

 

Cilj vježbi jačanja mišića: 

povećanje snage i količine mišićne mase za postizanje bolje stabilizacije zgloba.

Te su vježbe učinkovite pri sprječavanju krvarenja u zglobove tijekom izvođenja svakodnevnih aktivnosti. Zbog cilja povećanja mišićne mase, mišiće tijekom vježbanja dodatno opterećujemo utegom ili elastičnom vrpcom. U ovom videu prikazano je trinaest vježbi jačanja i svaka se izvodi od 10 do 12 puta u jednu, a zatim u drugu stranu.

Pri izvođenju vježbi obratite pozornost na ritam disanja u videu.

Vježbe istezanja mišića

 

Cilj vježbi istezanja mišića: 

vraćanje dužine mišićnih vlakana u prvotni položaj i prevencija eventualnog skraćivanja mišića i pojave ozljeda mišića i izvan zglobnih struktura.

Te se vježbe izvode od 15 do 20 sekundi u jednu, a zatim u drugu stranu.

Način disanja nije vezan uz takav način statičkog istezanja, stoga dišite normalnom dinamikom.

 

Nakon svega ćete vjerojatno biti oznojeni i umorni, no ne smije se nikako zaboraviti na važnost procesa hlađenja.

On pomaže vašim mišićima da se oporave i sprječava grčenje. Opustite se, odmorite se i uživajte u svemu što se postigli s prikazanim vježbama jer su možda početak vašeg puta prema slobodnom životu s hemofilijom bez ograničenja.

Vježbajmo zajedno

Vježbajmo zajedno

NP-11794; 07/2020.