Svjetski dan hemofilije 2023.

Svjetski dan hemofilije 2023.

Svjetski dan hemofilije 2023.

Svjetski dan hemofilije obilježava se 17. travnja svake godine i to s ciljem podizanja svijesti  o hemofiliji. Naziv ovogodišnjeg događaja je "Dostupnost za sve: Prevencija krvarenja kao globalni standard skrbi", a tema događaja ukazuje na važnost bolje dostupnosti liječenju osoba s hemofilijom.

Ove godine fokus je stavljen na suradnju s kreatorima lokalne politike i vladama, kako bi se poboljšala dostupnost liječenju i skrbi, a sve s naglaskom na bolju kontrolu i prevenciju krvarenja za osobe s poremećajima krvarenja. To uključuje i provedbu liječenja kod kuće te profilaktičko liječenje, kako bi se tim pojedincima pomoglo da imaju bolju kvalitetu života.

Svjetski dan hemofilije 2023.

Uz podršku vlada zemalja i lokalne politike, zajednice se mogu usmjeriti na ​​osiguravanje pristupa medicinskoj opremi i lijekovima, koji su osobama s hemofilijom prijeko potrebni kako bi oni, baš kao i svi ostali, mogli uživati u životu punim plućima. 

Svjetski dan hemofilije prilika je da se šira javnost educira o hemofiliji i podigne svijest o ovoj rijetkoj bolesti, kako bi zajedničkim naporima mogli raditi na stvaranju boljeg i ujednačenog pristupa liječenju te svijeta u kojemu se osobe s hemofilijom osjećaju sigurno, zdravo i potpuno podržano. 

NP-26730; 03/2023