Arni

Četiri Arnijeva savjeta za manje stresan život s hemofilijom

Četiri Arnijeva savjeta za manje stresan život s hemofilijom

 

Razvucite infuzijsku cijev i bit će lakše!

 

Koja se još osoba koja boluje od hemofilije nije susrela s ovim problemom: sve je spremno, faktor zgrušavanja krvi je otvoren, a infuzijska je cijev svijena. I što sad? Vrlo jednostavno: rastegnite infuzijsku cijev nekoliko puta, zamahnite kanilom na kraju i neposlušna je cijev spremna za davanje injekcije.


Idealno za putovanja

 

Kada ste na putu, želite sa sobom ponijeti lijek: opreza nikad previše. No postavlja se pitanje: „Gdje ga čuvati?“ S tim ciljem ponesite prijenosnu, specijaliziranu torbu za injekcije. Ona zamjenjuje dosadnu ambalažu, stabilna je i prikladna za gotovo svaku torbu ili naprtnjaču. 

 

Ne zaboravljajte – neka vas aplikacija podsjeti!

 

Za sve vas pomalo zaboravne podsjetnik je izvrsno rješenje! Ako morate primijeniti faktor, aplikacija će vas pravovremeno upozoriti. Korisnicima pametnih telefona na platformama Android ili Apple dostupne su brojne aplikacije s raznovrsnim mogućnostima. 

 

Injekcije na godišnjem – unaprijed prilagodite svoj raspored

 

Sretniji smo na putovanju ako ne nosimo previše prtljage... I ako što rjeđe moramo primijeniti faktor zgrušavanja krvi. Stoga prilagodite svoj raspored primjene faktora prije odlaska na odmor. Primjerice, ako morate primijeniti faktor jedanput tjedno, a planirate dvotjedno putovanje, primijenite ga neposredno prije polaska, samo jednom tijekom putovanja i sljedeći put pri povratku kući. Unaprijed razgovarajte s liječnikom o dozi za liječenje, a zatim raspored možete prilagoditi putovanju i aktivnostima.

 

Izvor: https://liberatelife.si/zivljenje-brez-omejitev24-zivljenje-brez-omejitev-zivljenje-delo/4-nasveti-za-manj-stresno-zivljenje-s-hemofilijo

NP-13462; 11/2020