savjeti

Seksualni terapeut savjetuje: 2. dio intervjua

Seksualni terapeut savjetuje: 2. dio intervjua

 

Ljubav, seksualnost i partnerstvo teme su o kojima postoje glasine, mitovi i predrasude. Što je istina i što je zaista važno ljudima s hemofilijom? U drugom dijelu intervjua seksualni terapeut govori o spolnom odnosu, kontracepciji, najboljim položajima i rađanju djeteta.

 

Krenimo od najvažnijeg: moram li kao osoba koja boluje od hemofilije posebno paziti na nešto tijekom seksualnog odnosa?

 

Ne, hemofilija nije prepreka za seks i nije zarazna. Kao i s ostalim tjelesnim aktivnostima, morate biti svjesni mogućnosti ozljede. Osim toga imam samo jedan savjet: zabavite se!

 

Što trebam znati o kontracepciji?

 

Kontracepcija je važna u prevenciji spolno prenosivih bolesti. Ne postoje posebna pravila za osobne koje boluju od hemofilije, ali raduje me ponovno spomenuti različite oblike kontracepcije. Najčešći su oblici zaštite tijekom spolnog odnosa kondomi i kontracepcijske pilule. Poznate su i druge vrste zaštite poput umetka s bakrom, dijafragme i hormonalnih metoda (vaginalni prsten, depo-injekcije progesterona, maternični umetak s hormonom i potkožni implantati). Mlađe žene najčešće se koriste hormonskom zaštitom. Ako ne poznajete svog partnera, preporučuje se upotreba kondoma jer sprečavaju spolne bolesti. Kondom istodobno ima još jednu prednost: štiti muške genitalije od lakših ozljeda.

položaji

Koji su mi seksualni položaji posebno pogodni?

Ozljede je najlakše izbjeći ako ne isprobavate ništa neobično. Primjerice, misionarski i jahaći položaji vrlo su uobičajeni. U oba je slučaja rizik od ozljeda nizak pa ih slobodno iskušajte. Ako se zbog bilo kojeg razloga dogodi ozljeda, nemojte se sramiti i potražite liječničku pomoć ako je potrebno.


 

Koje položaje bih trebao izbjegavati?

 

Budite oprezni s položajima poput „mosta“. To ne vrijedi samo za osobe koje boluju od hemofilije, nego za sve. Jedino su akrobati sasvim sigurni. Još jedan vrijedan savjet o ovoj temi: ne vjerujte svemu što vidite u pornografskim filmovima. Obično su spolni odnosi znatno manje akrobatski nego što nam se prikazuju u filmovima. To posebno vrijedi na početku prve veze.

 

Mogu li imati djecu unatoč hemofiliji?

 

Naravno.
Sigurno znate da je hemofilija nasljedna bolest. Vaš osobni liječnik može vam dati najbolje savjete o nasljeđivanju bolesti i osobitostima pri rađanju djeteta.

Seksualni terapeut savjetuje: 1. dio intervjua

NP-13466; 11/2020