Koliko je razumijevanje okoline važno za život s hemofilijom?

Koliko je razumijevanje okoline važno za život s hemofilijom?

Koliko je razumijevanje okoline važno za život s hemofilijom?

Osobe koje boluju od hemofilije ponekad se mogu osjećati izolirano i usamljeno zbog svoje dijagnoze. Zbog toga je iznimno važno da se oni koji žive s ovom bolešću osjećaju prihvaćeno od strane društva i okoline, s posebnim naglaskom na djecu i mlade.

O ovom važnom pitanju razgovarali smo u drugoj epizodi našeg podcasta s gostom Dinkom Kolakom, koji živi s hemofilijom i razumije njezin utjecaj na profesionalni i privatni život. Dinko je  kroz iskreni razgovor istaknuo da razumijevanje okoline, osobito kad je riječ o najmlađima, igra ključnu ulogu.

Posebno je naglasio ulogu roditelja i skrbnika djece s hemofilijom u njihovim životima. U toj fazi života, oni su ti koji trebaju educirati okolinu o tome što treba izbjegavati i koja ponašanja mogu biti rizična. To pomaže okolini razumjeti da, iako ta djeca mogu živjeti jednako slobodno kao i njihovi vršnjaci, u tom periodu života treba im se posvetiti malo više pažnje kako bi se izbjegle neželjene ozljede.
 

Što se tiče razumijevanja šire okoline, Dinko ističe da su pacijentne organizacije odigrale ključnu ulogu u informiranju javnosti o hemofiliji i tome da ta bolest, iako kronična, ne bi trebala izazivati strah kod pojedinaca.

Podrška obitelji i razumijevanje okoline za stanje u kojem se oboljeli nalaze, bilo da se radi o djeci, adolescentima ili odraslim osobama, prema riječima našeg gosta, nema cijenu.

"Kada imate obitelj koja razumije vaše potrebe, puno je lakše prevladati bilo kakve prepreke", kaže Dinko.

U nastavku pogledajte što je još Dinko rekao na ovu temu i saznajte o čemu smo još razgovarali u drugoj epizodi našeg liberatelife.hr podcasta.

NP-29949; 09/2023