What’s so good about working out with haemophilia?

Što je toliko dobro u tjelovježbi?

Što je toliko dobro u tjelovježbi?

 

Vjerojatno nije prvi put da čujete koliko je tjelovježba dobra za vas. I to je istina. Redovito kretanje korisno je za vaše zdravlje jer poboljšava ukupnu tjelesnu spremu, povećava samopouzdanje i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i nekih karcinoma1. Koristi govore same za sebe. 

Iako je vježbanje korisno svima, redovita tjelesna aktivnost, fizioterapija i tjelovježba mogu biti osobito korisni osobama koje žive s hemofilijom jer povećavaju snagu mišića i poboljšavaju stabilnost zglobova, što uvelike može smanjiti rizik od ozljeda, krvarenja i oštećenja zglobova 2, 3. Stoga razgovarajte sa svojim liječničkim timom o pravim vježbama za vas. Kretanje je izvrstan način brige o sebi, kako danas tako i u budućnosti.

Razumijevanje bolesti zglobova

 

Zdravi zglobovi omogućuju ljudima da izvode brojne različite pokrete. 1 Osoba s hemofilijom može imati krvarenje u jednom zglobu ili više njih.2,3 Ponovljeno krvarenje u  zglobovima može dovesti do bolesti zglobova, što pak može zaustaviti osobu pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.2–8

Jeste li znali da bolest zglobova može započeti u bilo kojoj dobi 1 i da postoje različiti načini kako to izbjeći?

Pogledajte film u nastavku za daljnja objašnjenja!

Literatura:

  1. National Institutes of Health: National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS). Healthy Joints Matter. Dostupno na: https://www.niams.nih.gov/health-topics/kids/healthy-joints. Pristupljeno: studeni 2019.
  2. Knobe K, Berntorp E. Haemophilia and joint disease: pathophysiology, evaluation, and management. J Comorb. 2011 Dec 27;1:51–9.
  3. Berntorp E. Joint outcomes in patients with haemophilia: the importance of adherence to preventive regimens. Haemophilia. 2009 Nov;15(6):1219–27.
  4. Rodriguez-Merchan EC, Jimenez-Yuste V, Aznar JA, Hedner U, Knobe K, et al. Joint protection in haemophilia. Haemophilia. 2011 Sep;17 Suppl 2:1–23.
  5. Bakeer N. A new wave in the evaluation of haemophilic arthropathy. Haemophilia. 2017 Jul;23(4):491–3.
  6. World Health Federation. Assessing and managing bleeds: What are the longterm effects of joint bleeds? Dostupno na:  https://www1.wfh.org/en/index.html. Pristupljeno: studeni 2019.
  7. Gringeri A, Ewenstein B, Reininger A. The burden of bleeding in haemophilia: is one bleed too many? Haemophilia. 2014 Jul;20(4):459–63.
  8. Kuijlaars IAR, Timmer MA, de Kleijn P, Pisters MF, Fischer K. Monitoring joint health in haemophilia: Factors associated with deterioration. Haemophilia. 2017 Nov;23(6):934–40.

Kako vježbanje pomaže mojim zglobovima?

 

Zglobove u vašem tijelu, uključujući koljena, kukove i gležnjeve, podržavaju različiti mišići. Smanjena snaga u tim mišićima može povećati rizik od čestih krvarenja u zglobovima, koja kao što znate mogu dovesti do kroničnih oteklina i bolova. A to može rezultirati ciklusom propadanja koji se nastavlja sa svakim krvarenjem.

Budite aktivni infografika

Vježbanje može zaštititi vaše zglobove od propadanja jačanjem tih mišića, poboljšavanjem koordinacije i povećanjem fleksibilnosti. Također vam može pomoći održavati zdravu tjelesnu težinu, što smanjuje pritisak na zglobove. Sve te dobrobiti vježbanja djeluju zajedno u savršenom skladu kako bi se smanjila učestalost i ozbiljnost krvarenja u zglobovima.

Budite aktivni - Četiri koraka do uspješne tjelovježbe

1. korak: Postavljajte pitanja

Bez obzira na to kakva je vaša razina tjelesne spreme, važno je pristupiti vježbanju promišljeno kako biste iz toga izvukli što više koristi. Prije nego što započnete, morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika koji ovise o tome što su vaši ciljevi i vaše potrebe, tjelesne ili emocionalne, ili oboje. Evo nekoliko primjera pitanja koja biste možda željeli sebi postaviti:

Kakve su moje trenutačne tjelesne sposobnosti?
Imam li neke povrede ili probleme koje moram imati na umu?
Koji su moji ciljevi vježbanja i načina života?
Koja me vrsta vježbi zanima?

Jednom kada razmislite o svojim potrebama i ciljevima, popričajte s fizioterapeutom ili medicinskim timom. Kad je riječ o hemofiliji i tjelovježbi, oni su stručnjaci. Te informacije mogu zatim upotrijebiti za izradu plana vježbanja koji djeluje i na vas i na vašu hemofiliju.


Zajedno možete učiniti sljedeće stvari:
Procijenite sve moguće rizike povezane s različitim vrstama sportova i rutinskih vježbi.
Razmislite o različitim strategijama koje će vam pomoći pri upravljanju tim rizicima.
Izradite plan koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve, tjelesne i psihičke.

2. korak: Odaberite sport (ili dva)

Osobama koje boluju od hemofilije općenito se savjetuje izbjegavanje sportova s brojnim kontaktima koji mogu povećati rizik od ozljeda. Sportovi poput ragbija i boksa obično se klasificiraju kao grubi i s povećanom vjerojatnošću za ozljede. Umjesto toga, bolje je isprobati beskontaktne sportove koji će biti dobar trening, a ujedno i zabavni i podjednako natjecateljski (ako je to ono što tražite!).

Spomenimo samo neke od njih: plivanje, golf, badminton, streličarstvo, biciklizam, veslanje, jedrenje, stolni tenis i hodanje. Uz malo istraživanja o sebi i uz pomoć vašeg fizioterapeuta, možete saznati koje su aktivnosti savršene za vas.

3. korak: Planirajte uzimanje lijeka u skladu s tim

Ako se spremate na utakmicu, trening ili samo meč s prijateljima, važno je planirati infuzije u skladu s tim aktivnostima. Treba se pridržavati općega pravila, a to je poznavanje razine faktora i uključivanje u energičnije aktivnosti kada znate da je ona dovoljna da vam pruže potrebnu zaštitu. Vaš liječnik za hemofiliju uvijek će vam pomoći pri koordiniranju rasporeda uzimanja lijeka i vježbanja prema vašim potrebama.

4. korak: Zagrijavanje. Hlađenje.

Kad ste tjelesno spremni, primamljivo je uskočiti ravno u ono što radite bez zagrijavanja. Međutim, ako ne pripremite pravilno svoje tijelo za sljedeću vježbu, možete u velikoj mjeri povećati rizik od ozljeda. Umjesto da ubrzate od 0 do 100, u vježbanje uvedite rutinu zagrijavanja, ugradite lagane vježbe i različita istezanja koja će vam pomoći da poboljšate fleksibilnost i pripremite svoje tijelo za ono što dolazi.

Kad ste oznojeni i spremni za tuširanje na kraju treninga, lako je zaboraviti ohladiti se. Ali baš poput zagrijavanja, iznimno je važno i hlađenje nakon treninga jer pomaže vašim mišićima da se oporave i sprečava grčenje. Opuštanje tijekom i izvan treninga smanjuje vjerojatnost razvoja ozljeda i tjera vas da se krećete! Vaš fizioterapeut može vam dati savjete o istezanju i ostalim laganim vježbama za zagrijavanje i hlađenje koje su najprikladnije za vas i vaš odabrani sport ili rutinu vježbanja.

Stretching and exercising with haemophilia
Budite aktivni

Budite aktivni

Pronađi svoj ritam

 

Trening bi trebao obuhvaćati aktivnosti za održavanje i poboljšavanje vaše izdržljivosti i kardiovaskularne kondicije, kao i vježbe koordinacije, snage, fleksibilnosti i ravnoteže. Polusatni trening nekoliko dana u tjednu daje dobre rezultate. U svakom slučaju, vaš će vam fizioterapeut znati savjetovati što je najbolje za vas. 

Polako, ali sigurno…

 

… I pobijedit ćete. Nemojte pretjerivati! Pretjerivanje može  rezultirati ozljedama i povećati rizik od krvarenja. A to nitko ne želi. Polako uđite u rutinu vježbanja i pojačavajte lagano kako vrijeme odmiče.

Stanite odmah!

 

 
Ako u bilo kojem trenu osjetite bol, odmah prestanite s treningom. Ako sumnjate da imate krvarenje tijekom treninga, kontaktirajte s nekim u vašem timu. Koja god aktivnost bila u pitanju, ne tjerajte se do krajnjih granica. Vaše će vam tijelo biti zahvalno. 
 

Početak nakon ozljede

 

Ozlijedili ste se? Nije kraj svijeta. Vratit ćete se treningu za trenutak. Vaš fizioterapeut i tim procijenit će ozbiljnost ozljede i voditi vas kroz oporavak i rehabilitaciju koju trebate. Općenito uganuća zglobova, krvarenja i istegnuća mišića zacjeljuju u prosjeku između četiri i šest tjedana.2 Nakon krvarenja, oprezno i postupno ponovno počnite trenirati4.

LITERATURA:

1. Wittmeier K and Mulder K. Haemophilia 2007;13(2):31-37.
2. Negrier C, et al. Haemophilia 2013;19:487-498.
3. Tiktinsky R, et al. Haemophilia 2002;8:22-27.
4. World Federation of Hemophilia. Guidelines for the management of haemophilia. 2. izd. 2012.

NP-10663; 04/2020