savjeti

Seksualni terapeut savjetuje: 1. dio intervjua

Seksualni terapeut savjetuje: 1. dio intervjua

 

Ljubav, seksualnost i partnerstvo teme su o kojima postoje glasine, mitovi i predrasude. Što je istina i što je zaista važno ljudima koji boluju od hemofilije? U prvom dijelu intervjua seksualni terapeut dotiče se triju tema: masturbacije, prvog spoja i prvog spolnog odnosa.


Čeka me prvi spoj. Kako da se pripremim?

 

Priprema za spoj nije najvažnija stvar. Uživajte u spoju, budite ono što jeste i zabavite se što je više moguće. I to je cjelokupna „priprema“ za spoj. Uzbuđenje je naravno uvijek prisutno, no nastojte biti opušteni, nemojte planirati što bi se moglo dogoditi i veselite se. Očekivanje je važnije od pripreme.


Dobar spoj prije ili poslije dovede do prve veze. Kad bih trebao razgovarati s djevojkom/dečkom o svojoj bolesti?

 

Vrlo je važno znati da se ne biste trebali sramiti hemofilije. Vašem tijelu nedostaju proteini, koje nažalost tijelo ne može proizvesti samo. Niste zarazni i svojom bolešću ne ugrožavate druge. O toj temi možete početi razgovarati bez brige. Znat ćete kad za to dođe vrijeme.

 

Postoji li ipak neki savjet ili preporuka kad je pravo vrijeme?

 

Prvi spoj možda nije najbolje vrijeme za razgovor o hemofiliji, kao što ni razgovor o bivšim partnerima nije najsretnija tema za prvi spoj. Uzmite si vremena. Kad osjetite da ste s partnerom dovoljno bliski i vjerujete jedno drugome, možete bez problema i srama razgovarati o svojoj bolesti.

pravo vrijeme

Kad smo već kod pravog vremena, kad je pravo vrijeme za prvi spolni odnos?

 

Nažalost, pravo vrijeme za prvi spolni odnos nije jednako svima. Ovisi o svakom paru, pa je vrlo važno da partneri o tome otvoreno razgovaraju.


 

Može li boljeti prvi put?

 

Da, prvi spolni odnos ponekad može biti pomalo bolan i ženama i muškarcima, ali to nije povezano s hemofilijom. Razlozi su često napetost i nervoza. Žene su često nervozne jer ne znaju što mogu očekivati, što pak može dovesti do kontrakcije mišića pa je i rodnica sužena. To može biti neugodno i ženama i muškarcima. Važno je razgovarati s partnerom tijekom odnosa i upozoriti jedno drugo na bol. Ne uzimajte upozorenja osobno. Što više vremena posvetite predigri i jedno drugome, to će biti opušteniji.

 

Kako se odvija prvi spolni odnos?

 

Ne obazirite se na filmove: prvi seksualni odnos obično je znatno manje spektakularan i romantičan nego što nam pokazuju holivudski filmovi. Iz stvarnog iskustva mogu reći da je sasvim normalno čak i ako prvi spolni odnos nije tako „dobar“ kao na filmu. Sve je stvar iskustva.

 

Moram li na bilo što posebno paziti kad masturbiram?

 

Bez brige: muški spolni organi posebno su prokrvljeni tijekom erekcije, ali ozljede tijekom masturbacije izuzetno su rijetke. Unatoč tomu ne savjetujem eksperimentiranje s kućanskim uređajima ili drugim predmetima koji za to nisu predviđeni. U posebnim trgovinama s tim ciljem možete kupiti mnoge igračke. Dakle, kuhinjski noževi i drugi oštri predmeti radije neka ostanu u kuhinji. Također se suzdržite od jakog svijanja ili stiskanja spolnog uda.

Seksualni terapeut savjetuje: 2. dio intervjua

NP-13465; 11/2020